Skip to main content
Home » Beroepen » Volop kansen in de techniek
Beroepen

Volop kansen in de techniek


Jos Kleiboer
Bestuursvoorzitter Techniek Talent

“Je staat er niet altijd bij stil, maar het hele dagelijks leven draait al om techniek. Er zullen altijd vakmensen nodig blijven die zorgen voor ontwerp, productie en onderhoud van die techniek. Of het nu gaat om onze energievoorziening, mobiliteit of de gezondheidszorg: overal speelt techniek een grote rol. En dat wordt zeker niet minder. Met een technische opleiding heb je daarom meer kans op werkzekerheid”, zegt Jos Kleiboer. Hij is bestuursvoorzitter van Techniek Talent, dat een samenwerkingsverband is van sociale partners uit acht technische sectoren uit het bedrijfsleven.

Diverse kansen

De kansen die er liggen zijn dus ook heel divers. Variërend van banen als die van loodgieter en automonteur tot werk in de metaalbewerking en de (toeleverings)industrie. “Carrière betekent voor iedereen iets anders. Maar wat het ook voor je betekent, in de techniek kun je alle kanten op. Als vakman of vakvrouw, als carrièretijger, maar ook als je graag iets betekent voor de maatschappij. In de top van het bedrijfsleven vind je veel mannen en ook vrouwen met een technische achtergrond.Zij hebben hun managementcarrière gebouwd op een grondige kennis van de producten, de markt en de bedrijfstak.Techniek is ook internationaal, je kunt relatief gemakkelijk je kansen in het buitenland of bij een internationale werkgever verkennen als je een technische basis hebt. Of als zelfstandig ondernemer aan het werk.Ook voor jongeren met een brede interesse zijn er veel kansen. In de voedingsmiddelentechnologie, verbetering van de zorg of duurzame energievoorziening zijn er veel kansen. Je kunt er iets betekenen voor de maatschappij en samen met collega’s werken aan oplossingen voor de toekomst”, vertelt Kleiboer.

Afwisselend en snel

De voordelen van ‘zijn’ sector zijn volgens hem dus wel duidelijk. Omdat techniek snel vooruit gaat en verandert, is het werken erin dus ook heel afwisselend. Het is daarom heel belangrijk om bij te blijven en de ontwikkelingen op de voet te volgen. Gelukkig zijn er volop kansen om leren en werken te combineren. Kleiboer: “In de techniek zijn zaken als opleiding en scholing erg goed geregeld. Je leert een vak in de praktijk, op school en van praktijkbegeleiders. Je ontwikkelt je, als je wilt met een salaris vanaf de eerste werkdag.”

Vaktrots

Er zijn kansen voor iedereen die techniek leuk vindt en wil blijven groeien. Via nieuwe banen, maar ook in arbeidsplaatsen die ontstaan door pensionering van huidige vakkrachten. “Zo is er plaats voor mensen die graag aan concrete producten werken. Maar er is ook behoefte aan mensen die het werk organiseren, verkopen of die service verlenen aan klanten. Wat werknemers in de technische beroepen gemeenschappelijk hebben, is hun vaktrots. Ze zijn trots op de concrete producten en oplossingen die ze leveren. Bedenk wat jij leuk zou vinden in een baan. Met een technische opleiding vergroot je de kans dat je vindt wat je zoekt.”

Next article