Skip to main content
Home » Careers in STEM » Hoe kan je een studiekeuze maken nu de scholen gesloten zijn?
coronavirus

Hoe kan je een studiekeuze maken nu de scholen gesloten zijn?

Lege collegezaal
Lege collegezaal

Je zit op de middelbare school en je bent gestart met de zoektocht naar de juiste studiekeuze. Je weet waarschijnlijk al welke studierichtingen je juist wel of niet aanspreken. Je hebt het met je vrienden en ouders erover gehad maar je hebt nog geen definitieve studiekeuze gemaakt. Het kan ook zijn dat je op het mbo zit en graag een hbo studie wilt doen; ook dan zit je weer in het studiekeuzeproces.

Dit jaar zal dit studiekeuzeproces anders verlopen dan we gewend zijn in Nederland. Alles is op het moment anders. In dit artikel kun je lezen hoe je in deze bijzondere tijd toch een studiekeuze kunt maken die het best bij je past.

Geen fysieke open dagen door coronavirus

Normaal gesproken was je in deze periode van het jaar naar verschillende open dagen gegaan om meer te weten te komen over de studies die je in je hoofd hebt. En uiteraard om de school te bekijken en studenten en docenten te spreken.

De wereld is echter de afgelopen weken flink veranderd. De effecten van het coronavirus zijn overal te merken. Zo ook op alle scholen, die al een paar weken gesloten zijn. Dit betekent voor veel scholen geen open dag.

Er zijn echter ook veel scholen die de open dag digitaal organiseren. Daar kun je dan online in gesprek met studenten en docenten, je kunt een virtuele rondleiding krijgen en je kunt een studiekeuzetest doen.

Andere scholen slaan de open dagen over en organiseren na de zomervakantie pas weer een open dag. Kijk daarom op de websites van de scholen waar je langs zou willen gaan om te zien hoe deze hogeschool of mbo de open dag nu heeft georganiseerd.

Studiekeuze maken zonder open dagen

Het kan dus zijn dat de school van jouw keuze geen open dag organiseert deze periode. Hoe kom je dan meer te weten over de studie? Daarvoor kun je een paar dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld op de website van MBOstart en HBOstart kijken.

Op deze websites vind je informatie over heel veel opleidingen waaronder ook particuliere opleidingen. Je kunt er informatie vinden over veel hogescholen en mbo-scholen. Bovendien lees je er alles over het maken van een studiekeuze en studeren zelf.

Bijvoorbeeld over de stap om op kamers te gaan wonen en de bijkomende financiën tijdens je studietijd. Ook kun je er een gratis studiekeuzetest doen.

Bekijk ook zeker uitgebreid de website van de hogeschool of mbo-school waar jouw interesse naar uit gaat. Via de website kun je ook een goede indruk krijgen van de school. Het is uiteraard anders dan er fysiek rond te lopen, maar een website zegt veel over een school.

Wat kan je nog meer doen?

Het feit dat je geen open dagen kunt bezoeken om met studenten in gesprek te gaan en een gevoel te krijgen over de school, betekent dat je op een andere manier aan deze informatie moet komen.

Wat je hiervoor het best kunt doen, is in je netwerk opzoek gaan naar mensen die je meer kunnen vertellen over de studie en over de school. Bedenk wie er in je familie ook studeert, misschien heeft diegene wel vrienden die op de school zitten waar jij eventueel wilt studeren.

Of misschien heb je wel een buurjongen of buurmeisje dat studeert. Plaats een oproep op sociale media en leg contact met verschillende studenten zodat zij hun ervaringen met jou kunnen delen.

Het is fijn als zij jou iets kunnen vertellen over de studie en de school. Het gevoel wat een school je geeft, is heel persoonlijk. En dat persoonlijke gevoel is lastig te bepalen als je de school niet fysiek kunt bezoeken.

Maar de website, de foto’s en filmpjes samen met de ervaringen van een student, kunnen je toch een goed gevoel geven of de school bij je past. Soms heb je bovendien niet veel keus omdat jouw studiekeuze alleen mogelijk is bij specifieke scholen. Dat maakt het kiezen van een school wel wat makkelijker.

Veel online mogelijkheden

In deze online wereld zijn er gelukkig veel mogelijkheden om tot de juiste studiekeuze te komen zonder het fysiek bezoeken van de open dagen.

Het is wel belangrijk dat je er zelf achteraan gaat, informatie zoekt op internet over de verschillende opleidingen en initiatief neemt om in contact te komen met studenten. De juiste studiekeuze komt namelijk niet aangewaaid.

En vraag uiteraard ook je ouders en je mentor of decaan om advies. Zij kunnen je goed helpen bij het kiezen van de juiste studie.

Met de tips in dit artikel en uiteraard je gezonde verstand, zal je, ondanks het coronavirus en alle veranderingen in de wereld op dit moment, vast en zeker de juiste studiekeuze maken.

Next article