Skip to main content
Home » Opleidingen » De wereld veroveren met een technische studie
Technische studie

De wereld veroveren met een technische studie

Je kan veel kanten op met een technische studie en het geeft je daarnaast kansen die je anders niet zou krijgen. Neem de Solar Challenge; een heel bijzonder project voor technische studenten.

Geschreven door Nadine Fischer

Als je kiest voor een technische studie kun je een onmisbare schakel worden tussen technologische ontwikkelingen en de maatschappij. Tegenwoordig sta je niet meer aan de lopende band, maar ontwerp, produceer of bedien je de mechaniek zelf. Je kan veel kanten op met een technische studie en het geeft je daarnaast kansen die je anders niet zou krijgen. Neem de Solar Challenge; een heel bijzonder project voor technische studenten.

avatar

Sander Koot

Teammanager van het Solar Team

Een stap verder met technische kennis

Zestien studenten van de Technische Universiteit Delft vormen elk anderhalf jaar een nieuw Nuon Solar Team. Zij bouwen samen aan een zonnewagen, genaamd Nuna, met dit jaar als doel de Bridgestone World Solar Challenge in Australië winnen: in 5 dagen 3000 kilometer afleggen met Nuna en als snelste over de finish komen. Hiermee willen zij de wereld inspireren op het gebied van high-end technologieën en duurzaamheid promoten door het gebruik van duurzame energie.

Sander Koot, teammanager van het Solar Team, heeft zelf afgelopen zomer zijn Bachelor Werktuigbouwkunde afgerond. “Ik heb gekozen voor deze studie, omdat het een heel brede studie is waarmee je alle kanten op kunt. Je leert over bijna alle aspecten van de techniek wel iets. Hierdoor kun je over heel veel dingen iets zinnigs zeggen. Je brengt ook veel geleerde theorie in praktijk en doet mee aan verschillende projecten; van het bouwen van voertuigen tot technische wedstrijden tegen elkaar. Het is heel veelzijdig.”

Na zijn studie was Sander op zoek naar een extra uitdaging. “De Solar Challenge is een gaaf en bekend project in Nederland. Door mijn studie heb ik veel technische kennis opgedaan, de basis die je nodig hebt voor dit project. Ik heb specifiek op de functie teammanager gesolliciteerd omdat ik het leuk vind me met alle kanten van het project bezig te houden, niet alleen met het ontwerp van de auto.”

Samen strijden voor duurzaamheid

Ook voor vrouwen worden technische studies steeds aantrekkelijker. Het is al lang geen mannenwereld meer. Dit jaar hebben vier vrouwen zich aangemeld voor het Solar Team. Volgens Sander heeft dit een positieve invloed.

Ook voor vrouwen worden technische studies steeds aantrekkelijker. Het is al lang geen mannenwereld meer.  

“Ze houden ons scherp, denken af en toe op een andere manier of komen met een nieuwe inbreng wat zorgt voor een goede balans. Ook hoop ik dat zij andere vrouwen inspireren mee te doen!” Sommige studenten uit het team hebben hun Bachelor- of Masterstudie nog niet afgerond. Zij geven ruim een jaar hun studie op om zich bij het team te kunnen voegen.

Zij krijgen hier geen vrijstellingen voor, maar doen dit puur voor zichzelf. “Iedereen gaat ervoor”, vertelt Sander. “Het is bijzonder om hier met z’n allen zo lang mee bezig te zijn. Je leert elke dag weer nieuwe dingen. Wij werken met een enthousiast team dat één gezamenlijk doel heeft: een bijdrage leveren aan het pushen van duurzaamheid, want duurzaamheid is de toekomst van techniek.”

Een wereld vol mogelijkheden

Een technische studie brengt dus veel mogelijkheden voor studenten in de toekomst. Heb je dan een bepaald kennisniveau nodig om een technische studie te kunnen doen? Dat zeker, maar dat is niet het belangrijkste volgens Sander. “Als je alleen slim bent, red je het niet. Je moet hard je best willen doen en je ergens in vast kunnen bijten, want het is allemaal niet makkelijk. Echter als je net wat minder kennis hebt, kun je slagen.” 

Voor Sander was kiezen voor een technische studie duidelijk de juiste beslissing. “Hierdoor heb ik de kans gekregen aan dit project mee te doen, dat vind ik onwijs gaaf. Er zijn tenslotte niet heel veel mensen in de wereld die een zonneauto hebben ontworpen!”

Next article