Home » Studiekeuze » Informatietool en nieuwe wet
Studiekeuze

Informatietool en nieuwe wet

“Objectieve informatie over hogescholen was niet makkelijk te vinden. Een weloverwogen keuze maak je niet op een mooie brochure, maar op inhoudelijke gronden. Daarom besloten we Studie in Cijfers te ontwikkelen”, zegt Ruud Nauts. ISO was met Studiekeuze123, verschillende andere partijen en een aantal hogescholen betrokken bij de totstandkoming.

Objectieve informatie over hogescholen was niet makkelijk te vinden. Een weloverwogen keuze maak je niet op een mooie brochure, maar op inhoudelijke gronden.”

“Zie het als een informatietool om meer te weten te komen over een opleiding. Dat kan ook als je brede interesses hebt en bijvoorbeeld twijfelt tussen de Pabo en een hbo-studie Economie. Hoe de doorstroom is in het tweede jaar, hoeveel eerstejaars er zijn en hoe de arbeidsmarkt eruitziet zijn allemaal gegevens die je kunnen helpen bij je keuze. Doe er je voordeel mee. De informatie is objectief en komt onder meer uit de Nationale Studenten Enquête.”

KIV

Afgezien van dit instrument, is het volgens Nauts ook belangrijk om veel te praten over de keuze. Met ouders, vrienden én leraren. “Maak een shortlist van twee of drie opleidingen die je aanspreken. Het is verstandig je vóór 1 mei aan te melden, omdat je dan toelatingsrecht hebt volgens de nieuwe Wet Kwaliteit in Verscheidenheid. Ook heb je door die tijdige aanmelding recht op een Studiekeuzecheck. Dit kan een gesprek zijn op de hogeschool, maar ook een periode van meelopen. Hiermee kun je ‘checken’ of de opleiding echt bij je past. Het advies vanuit Studiekeuzecheck is echter niet bindend. Door tijdige aanmelding moeten veel scholen je toelaten, ook als je tijdens zo’n gesprek niet helemaal uit de verf bent gekomen door, bijvoorbeeld, zenuwen.”

Next article