Home » Studiekeuze » Je moet durven dromen
Studiekeuze

Je moet durven dromen

Anne Kien

Anne Kien
ZZP'er van het jaar 2012.

“Drama en gedrag, daar ben ik goed in. Met de trainingen die ik geef verminder ik ruis op de werkvloer. In improvisatie-oefeningen laat ik mensen op een speelse manier communiceren met elkaar, en geef ik hen inzicht in hun gedrag. Zo zetten ze mij bijvoorbeeld in bij managementteams waarin men elkaar niet snapt. Ik ben de katalysator van duidelijk en helder communiceren.”

Warmlopen voor je opleiding

“In 2012 ben ik uitgeroepen tot zzp’er van het jaar vanwege mijn innovativiteit en omdat ik in tijden van crisis toch een bedrijf ben gestart. Ik geloof erg in het volgen van je hart en dat je het zelf moet fiksen. Ik ben tevreden met het traject van opleiding en workshops dat ik heb afgelegd. Na veel verschillende dingen te hebben gedaan, valt alles wat ik heb geleerd samen in het werk dat ik nu doe. De opleiding tot dramadocente gaf me de creativiteit die ik nodig had en ik genoot er ongelofelijk van. Het kwartje viel, waardoor ik er fluitend doorheen ging.

Het is dan ook heel belangrijk om je passie te volgen. Als je er geen energie van krijgt, dan kom je er vaak ook niet verder mee. Kijk ook vooruit; sommige vakken bijvoorbeeld heb je nu eenmaal nodig, al zijn ze op het moment niet zo leuk. Ik denk dat je vooral moet durven dromen en jezelf een schop onder je kont moet geven als je weet wat je wilt. Onderzoek het als je ergens warm voor loopt en ga te rade bij anderen die je kunnen helpen. Praat met iemand die in je gelooft en wees niet bang om je nek uit te steken.

Een andere tip is het kopen van een notitieboekje. Schrijf daarin elke ingeving, gedachte of iets interessants dat je hoort. Later zul je er een lijn in herkennen en kom je beter te weten wat je wilt en bent.”

Logische stap

“Al die verschillende dingen die ik gedaan heb had ik nooit bij één baas kunnen doen, voor mij was het dus de meest logische stap om zzp’er te worden. Bovendien was mijn vader ook zelfstandig ondernemer en zei hij ‘Dan begin je toch gewoon een eenmanszaak?’. Naast mijn bedrijf Motivatio heb ik een vergaderlocatie, deVLOER, die ik soms zelf gebruik en die ik ook verhuur. Het leuke is dat ik me als zzp’er omring met andere freelancers die goed zijn in hun vak en dat er nooit gezeur is.

Mijn tip aan mensen die het zzp’erschap overwegen is dat ze vooral moeten doen waar ze goed in zijn. In het begin wil je alles zelf doen om geld te besparen, maar soms is het gewoon slimmer om zaken als de boekhouding aan een ander over te laten.

Daarnaast betekent het bestaan als zzp’er ook dat je zelf moet zorgen dat je het redt iedere maand. Dat hoort er automatisch bij en is je eigen verantwoordelijkheid. Kun je dat aan, dan kan ik het iedereen aanraden. Zolang je maar naar jezelf blijft kijken en bedenkt welke stappen je gaat zetten.”

Next article