Home » Studiekeuze » ‘Kiezen is echt lastig’
Ontwikkeling

‘Kiezen is echt lastig’

Universiteitsstudent
Universiteitsstudent

Marije Batelaan begint volgend jaar februari aan haar studie op de Hotelschool in Maastricht. Zij vertelt hoe ze tot haar keuze is gekomen.

Geschreven door Corry Daalhof

“Ik vond het echt lastig om te kiezen omdat er zoveel verschillende studies op verschillende locaties zijn. Toen de keuze gemaakt moest worden, wist ik nog niet zo goed wat ik wilde en was ik ook wel bang om een verkeerde keuze te maken.” Marije praatte over een keuze veel met haar ouders, studenten die al gekozen hadden en met haar aardrijkskundelerares. “Zij wees mij op toerisme en hospitality. Ze vond dat het bij me paste omdat ik altijd geïnteresseerd ben in andere landen.”

Overweldigd

Op advies van de studenten en de lerares, bezocht Marije veel studiekeuzesites en ging ze naar verschillende open dagen. “De sites gaven me steeds meer inzicht welke richting ik op wilde, en daarna bezocht ik open dagen in het hele land. In Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Maastricht zijn er hospitality studies. Leeuwarden voelde heel overweldigend. Ik voelde me niet op mijn gemak daar. Ook Amsterdam en Den Haag vielen af, daar was het extreem gestructureerd.”

Prettig

Marije voelde zich wel onmiddellijk thuis in Maastricht. “Ik had direct het gevoel dat ik daar paste, het voelde knus en warm én er is een kasteeltje bij de school. Qua afstand is het niet de beste keuze, want Amsterdam zou voor mij veel dichterbij zijn. Maar ik vind het belangrijker dat de studieomgeving goed voelt.”

Advies

Marije’s advies aan alle studenten die nog moeten kiezen: “Begin op tijd en doe het stap voor stap. Begin met studiekeuzewijzers en bezoek zoveel mogelijk open dagen en meeloopdagen. Dan moet het lukken!”

Next article