Home » Studiekeuze » Maak je dromen waar
Onderwijs

Maak je dromen waar

Ondernemer Danny Mekic
Ondernemer Danny Mekic

Technologie-expert en Nederlands meest succesvolle jonge ondernemer van 2009 Danny Mekić wilde op jonge leeftijd brandweerman of politieagent worden.

Geschreven door Corry Daalhof

“Ik ruilde op mijn vijftiende mijn kinderdromen in voor het ondernemerschap. Zelfs op de middelbare school — toen ik koos voor het ‘ruime’ dubbelprofiel Natuur & Techniek met Biologie 2 — wist ik nog niet echt wat ik ‘later ’wilde worden. Toen ik vervolgens mijn eigen bedrijf oprichtte, ontdekte ik dat ik Economie miste, dat zat niet in mijn profiel. Het is belangrijk om juiste studiekeuzes te maken, maar nog belangrijker is om te accepteren dat je ook foute keuzes zult maken en je realiseren dat het niet het einde van de wereld betekent.

Vroegtijdig schoolverlater

Hoewel ik het niemand aan kan raden, was het voor mij de juiste keuze om in 5 VWO met school te stoppen. De school had een aangepast programma voor topsporters, maar niet voor een ondernemer met een snelgroeiend bedrijf en al drie medewerkers. Uiteindelijk leidde mijn beslissing naar een uitnodiging van de Ministers van Onderwijs en Economische Zaken om zitting te nemen in een adviescommissie die als doel had ondernemerschap binnen het onderwijs te bevorderen. Ik ben er trots op dat ik daar afgelopen jaren aan mee heb mogen werken, want er is steeds meer aandacht voor studenten die een eigen bedrijf beginnen.

Alles tegelijk

Enkele jaren later rolde ik via een 21+ test op de Honoursbachelor Rechtsgeleerdheid in op de Universiteit van Amsterdam, waar ik ook vakken volgde van andere opleidingen. Want als je alleen maar leert wat er in het wetboek staat, weet je in deze steeds complexer wordende maatschappij nog steeds niet veel. Tegelijkertijd was ik elke dag ook op mijn kantoor en leerde ik in de praktijk; hoe neem ik mensen aan, wat is een functioneringsgesprek, hoe gaat dat met salarissen en wat is marketing eigenlijk? Toen ontdekte ik dat je niet alles hoeft te weten, en dat het belangrijker is om het gewoon te proberen.

Dromen waarmaken

In 2009 werd ik genoemd in magazines als Elsevier, Quote en Sprout — de laatste riep mij uit tot meest succesvolle jonge ondernemer. Daarop kreeg ik ontzettend veel telefoontjes van grote organisaties om eens te komen brainstormen en dat vond ik fascinerend: een kijkje nemen bij en mee praten over innovatie en technologie. Terwijl ik daar druk mee bezig was, liep mijn bedrijf met inmiddels tien medewerkers ook gewoon door.

Theoretische én praktische kennis

Het leven is één grote snoepwinkel vol mensen waar je veel van kunt leren. De kennis en ervaring van anderen heeft me gebracht waar ik nu ben. Het is mijn droom om de digitale wereld naar bedrijven te brengen, om innovaties toe te passen en de blije gezichten van hun klanten en medewerkers te zien. Het onderwijs? Daar leer je heel weinig van en heel veel. Het belangrijkste is nog dat je hersenen gevormd worden zodat je ze later opnieuw vol kunt zuigen met kennis, ervaringen en herinneringen. Onderwijs is geen doel op zich. Het is onderdeel van wie wij zijn: een soort dat zich iedere dag een beetje verder ontwikkelt. En hoe beter je dat doet, hoe meer je van waarde kunt zijn in de wereld, hoe meer waardering je krijgt, hoe meer leuke mensen je ontmoet, hoe meer je jezelf wordt.”

Next article