Home » Studiekeuze » Wel of geen tussenjaar?
Studiekeuze

Wel of geen tussenjaar?

VOORDELEN

 • Unieke periode bewust beleven
  Het tussenjaar is een bijzondere periode: je hebt een diploma op zak en de wereld ligt aan je voeten. Je kunt alle kanten op. Neem de tijd om deze periode bewust te beleven!
   
 • Tijd om te oriënteren op de toekomst
  Tijdens het tussenjaar heb je de tijd om je uitgebreid te oriënteren op je toekomst. Ontdek wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Zo start je volgend jaar goed voorbereid met een studie.
   
 • Investeren in persoonlijke ontwikkeling
  Het tussenjaar biedt je de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Leer jezelf beter ken­nen en leer nieuwe dingen!
   
 • Levenservaring opdoen
  Of je nu een traject volgt, gaat reizen, werken, een cursus gaat doen of een taal gaat leren: je doet ervaringen op waar je profijt van zult hebben en die je je leven lang bij zullen blijven.
   
 • Wereld vergroten
  Tijdens je middelbare school periode is je wereld relatief nog klein. Je hebt je school, bijbaantje en je hobby of sport. In een tussenjaar heb je de tijd om je wereld te vergroten door verschillende plekken te bezoe­ken en nieuwe mensen te leren kennen.
   
 • Trainen van vaardigheden
  Studeren doet een beroep op je vaardigheden. Je kunt je tussenjaar gebruiken om bepaalde vaardigheden te trainen die je nodig gaat heb­ben tijdens je studie. Denk aan het leren van een taal, presentatie­technieken en schrijfvaardigheid.
   
 • Mogelijkheid om geld te sparen voor tijdens de studie
  Je kunt veel geld verdienen in een tussenjaar. Je kunt dus sparen om je studie te betalen, een mooie kamer te huren, een studiereis te maken of optimaal van het studentenleven te kunnen genieten!
   

NADELEN

 • Onderbreken studieritme
  Door er een jaar tussenuit te gaan, onder­breek je het ritme van studeren. Misschien moet je na een jaar wel enorm wennen aan het vroege opstaan, de lange dagen en het harde werken.
   
 • Veel vrijheid, weinig structuur
  Uit ervaringen van jongeren met een tussen­jaar blijkt dat een doel tijdens dit jaar van groot belang is. Een tussenjaar zonder plan lijkt weinig succesvol. Ook vinden veel jonge­ren het lastig om helemaal zelfstandig plan­nen te maken en die te verwezenlijken.
   
 • Geen tijd of mogelijkheid om je te oriënte­ren op studies
  Als je op reis bent of veel moet werken, is het lastig om je goed te oriënteren op de verschillende studies. Het bezoeken van een open dag of een dag proefstuderen is dan zelfs onmogelijk.
   
 • Gewend raken aan veel geld
  Als je veel werkt in een tussenjaar kan je gewend raken aan de hoeveelheid geld die je hebt om uit te geven. Als je daarna gaat stu­deren heb je minder tijd om te werken en dus ook minder geld om uit te geven. Je moet je uitgavenpatroon dan bijstellen.
Next article