Skip to main content
Home » Studiekeuze » Zelfstandig & Zelfverzekerd
Studiekeuze

Zelfstandig & Zelfverzekerd

Al op zijn zeventiende wilde Roel Sprangers er een jaar tussenuit knijpen naar Australië, al bleek hij uiteindelijk toch wat te jong. Maar de kriebels bleven. Gelukkig kon hij binnen zijn studie Internationaal Toerisme al gauw de grens over. “In het eerste jaar was dat alleen nog naar Londen, maar dat prikkelde al behoorlijk. Uiteindelijk kwam ik in het vervolg van mijn studie voor zeven maanden in Bangkok en Phuket te zitten om onderzoek te doen naar de lokale toerisme-industrie. Daar werd ik alleen nog maar meer geprikkeld, vooral door de snelle economische en sociale ontwikkelingen”, zegt hij.

Levenservaring

“Waar ik vooral veel van heb geleerd, is dat alles daar zó anders was. We worden eigenlijk heel Eurocentrisch opgevoed en juist door met mensen uit andere culturen in gesprek te gaan leer je ontzettend veel. Bovendien leer je jezelf goed kennen als je een tijd in het buitenland zit. En in mijn geval: dat ik mezelf er kan redden. Het verbaasde me namelijk hoe snel ik in een vreemd land een sociale kring kon opbouwen”, vertelt hij. Ook is hij niet bang om nieuwe mensen te ontmoeten en gaat hij met veel zekerheid het gesprek aan met verschillende directeuren in zijn werk voor zijn adviesbureau About Asia. “Mijn internationale ervaring helpt me daarbij wel. Ik heb zelfvertrouwen omdat ik al aardig wat levenservaring heb, en dat neem ik de rest van mijn leven mee.”

“Eye-opener”

Voor Boy Glansbeek -inmiddels gestationeerd in Londen en aan de slag voor Design Hotels- zijn zijn internationale avonturen “een echte eye-opener”. Op de Hotelschool zat hij op zijn plek, maar het was pas gedurende zijn werk in een Berlijns vijfsterrenhotel dat het besef kwam echt op de goede weg te zijn. “In het buitenland word ik meer uitgedaagd en stap ik uit mijn comfort zone, zo merkte ik toen al. En ook nu raak ik ervan gemotiveerd als ik in een grote wereldstad als Londen mezelf moet bewijzen.”

Londen, en daarnaast een halfjarig verblijf in Berlijn, heeft Glansbeek veranderd. Zo heeft hij zijn sociale aspecten nog meer ontplooid. “Ik sta als individu ook sterker in mijn schoenen en weet meer dan vroeger wie ik ben en waarvoor ik sta. Het zijn hoge pieken en diepe dalen die je beleeft, en dat levert de nodige leermomenten die zorgen voor zelfreflectie. Ik kan beter voor mezelf opkomen op zakelijk gebied dan voorheen. En niemand kan me dat meer afnemen”, vertelt hij. Het verblijf over de grens heeft hem, kortom, zelfstandiger en zelfverzekerder gemaakt.

Koffie in Berlijn

Voor jong talent in de branche waarin hij werkt is het bovendien een must om in New York of Londen te zitten, vervolgt hij. “Die ervaring kan me later interessanter maken voor andere werkgevers. Daarom kan ik ook echt iedereen aanraden om eens in het buitenland te kijken.”

En dat is ook sociaal gezien wel handig: “Er zijn in Berlijn bijvoorbeeld nog steeds vrienden met wie ik kan afspreken voor een bak koffie.”

Next article