Home » Toekomst van het Onderwijs » HAN University of Applied Sciences: slim, schoon en sociaal
Sponsored

De wereld van morgen vraagt om andere professionals dan in het verleden. HAN University of Applied Sciences gaat deze uitdaging aan via intensieve samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld.

Christien Lokman

Christien Lokman

Programmamanager Sustainable Energy & Environment (HAN)

Foto: Jacques Kok

“Maatschappelijke vraagstukken zijn vandaag zo complex van aard, dat we ze niet meer met één discipline kunnen oplossen”, aldus Christien Lokman, Programmamanager Sustainable Energy & Environment (SEE) bij de HAN.

“Iemand die elektrotechniek heeft gestudeerd, kan de energietransitie niet alleen oplossen. Daar zijn bijvoorbeeld ook bouwkundigen, economen en mensen met een sociaal-maatschappelijke achtergrond voor nodig. De vraagstukken zijn multidisciplinair geworden. Bovendien gaan de ontwikkelingen ongelofelijk snel, waardoor schakelen noodzakelijk is.”

Hybride leer-werkomgeving

De hogeschool bereidt studenten hierop voor door samenwerkingen aan te gaan tussen het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven. “We stellen multidisciplinaire teams samen en faciliteren een hybride leer-werkomgeving; bedrijven brengen vraagstukken in waar studenten mee aan de slag gaan en waar onze lectoren bij betrokken zijn met hun onderzoeksexpertise.

Maatschappelijke vraagstukken zijn zo complex van aard dat ze niet meer door één discipline op te lossen zijn

Studenten worden op deze manier opgeleid als specialist in hun discipline, maar leren wel de taal van een ander begrijpen. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de nieuwste inzichten.” De HAN is momenteel bezig om deze manier van werken verder uit te breiden en onder te brengen in een groter geheel: het Innovatielab. “Met gemeente Arnhem, provincie Gelderland en industriepark Kleefse Waard willen we die ontmoeting tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven nóg beter faciliteren.”

Drie pijlers

Behalve SEE heeft de HAN nog twee focusgebieden: Health en Smart Region. “Deze drie samen noemen wij ook wel slim, schoon en sociaal. Dat is waar we voor staan als hogeschool. Door deze focus werken we met meer mensen aan een beperkt aantal onderwerpen. Daar word je sterker van en zo kan je meer impact hebben.”

Next article