Home » Traineeships » American Dream in traineeships
Ontwikkeling

American Dream in traineeships

Collega's in een meeting
Collega's in een meeting

Traineeships zijn leerzaam. The sky is the limit, want: je leert twee keer sneller dan in een normale baan. Benieuwd hoe?

Geschreven door Marjolein Straatman

avatar

Caroline Burgers

Financieel Adviseur

“Als trainee leer je ontzettend veel, vaak op verschillende afdelingen bij verschillende opdrachtgevers en door het doen van zeer diverse opdrachten. Dat is hard werken, ja. Maar er is ook veel ruimte om te leren en voor ontwikkeling onder deskundige begeleiding. Een traineeship staat bovendien goed op je cv”, zegt Caroline Burgers.

Ze is nu financieel adviseur A bij de Rabobank en heeft zich de afgelopen twee jaar fors ontwikkeld. Dit succes in vogelvlucht begon met haar sollicitatie bij Talent&Pro, een detacheerder in de financiële dienstverlening, die traineeships voor zowel starters als professionals aanbiedt.

Iedere starter begint als talent en volgt een uitgebreid ontwikkeltraject van opleidingen en trainingen. In twee jaar ontwikkelt een talent zich tot een professional en tenslotte tot principal. Elke rol kent weer nieuwe verantwoordelijkheden, opleidingen en functies.

Snel doorstromen

“Na mijn studie Bedrijfskunde wilde ik graag aan de slag”, vervolgt ze, “maar ik moet er niet aan denken om 50 jaar hetzelfde te doen. Een traineeship leek me de perfecte oplossing.” Na een succesvolle sollicitatie kon Caroline al vrij snel aan de slag in een startersgroep op het hoofdkantoor van de Rabobank.

Ik vind het wel bijzonder hoe snel ik heb kunnen doorstromen.

Een nuttige introductieperiode, zo bleek, waarin ze de klant en diens klantensysteem goed leerde kennen. Haar eerste opdracht volgde kort hierop. “Dat was eerst wel een sprong in het diepe. Ik begon in het klantcontactcentrum van de Rabobank.

Een jaar later was ik al financieel assistent en beantwoordde ik hypotheekvragen en plande ik gesprekken in voor de adviseur. Negen maanden daar weer na kreeg ik de functie die ik nu heb. Ik vind het wel bijzonder hoe snel ik heb kunnen doorstromen”, zegt ze.

Blijven ontwikkelen

Een kwestie van hard werken natuurlijk, maar Caroline prijst ook de begeleiding in haar traineeship van de zogeheten People Manager. Met hem maakt ze een plan voor het hele jaar en evalueert ze tussentijds waar ze staat. “Belangrijke vragen zijn “Hoe zorg je dat deze opdracht optimaal bijdraagt aan jouw ontwikkeldoel?” en “Hoe bewaak je de balans tussen een flitsende carrière en een bloeiend sociaal leven?”.

Daarnaast heb ik een ruime keuze uit cursussen en trainingen, met thema’s zoals persoonlijke assertiviteit, feedback en communicatieve vaardigheden. Al die cursussen en opleidingen kun je natuurlijk op je cv zetten. Ik vind detachering extra interessant omdat ik steeds weer nieuwe opdrachten krijg en dus nieuwe organisaties en mensen leer kennen. Ik blijf me dus altijd door ontwikkelen.”

avatar

Dimitri Gerritsma

Projectleider verzekeraar Reaal

Zij-instromers welkom

Een traineeship bij Talent&Pro is ook geschikt voor zij-instromers. Zoals Dimitri Gerritsma. Momenteel is hij projectleider bij verzekeraar Reaal en zit hij op het niveau waar Caroline momenteel naartoe werkt; dat van Professional.

“De Talentfase heb ik overgeslagen omdat ik vóór mijn traineeship zes jaar bij een andere verzekeraar heb gewerkt. Het was voor mij duidelijk dat ik niet mijn hele leven bij hetzelfde bedrijf wilde blijven plakken, en in dit traineeship voelt dat ook niet zo.

Dankzij de verschillende opdrachten groei je in een hoog tempo. Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar meer geleerd dan in de zes jaar daarvoor”, zegt hij.

Sparren

De volgende stap voor Dimitri is die naar de functie van senior projectleider, en daarmee het niveau Principal. Zo ver is het nu nog niet. Onlangs rondde hij een competentietraining af, IPMA-D, en nu volgt hij de opleiding Prince 2 Practitioner om zijn kwaliteiten als projectleider aan te scherpen.

Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar bij Talent&Pro meer geleerd dan in de zes jaar daarvoor.

“Het mooie is dat de People Manager je blijft begeleiden. Voor mij is het heel fijn om met een neutraal persoon te sparren. Soms zijn er zaken die je minder makkelijk met je direct leidinggevende bespreekt. Bovendien wil je ergens naartoe groeien en kan de People Manager je daarvoor handvatten geven. Met haar bespreek ik mijn ontwikkelingsdoelen en dat is prettig.

Soms weet je bijvoorbeeld wel wát je wilt maar ken je de weg ernaartoe nog niet. Nu werk ik nog onder een andere projectleider, maar over drie jaar wil ik zelfstandig projecten gaan doen. Deze combinatie van werken en leren kan ik iedereen aanraden. Je wordt gedwongen om je te blijven ontwikkelen.”

avatar

Ronald Hensen

Directeur Bancair

Nederlandse American Dream

Een voorbeeld van de American Dream-manier, maar dan op vaderlandse bodem, is die van Ronald Hensen. Ooit begonnen als Talent, maakte hij een groei door die hij naar eigen zeggen anders nooit had beleefd. Tien jaar na zijn start als Talent heeft Ronald het inmiddels geschopt tot directeur Bancair bij Talent&Pro zelf.

”Ik begon net zoals de meeste andere Talenten en heb bij verschillende klanten op opdracht gezeten. Al vrij snel werd ik benaderd om in het bedrijf zelf te komen werken. Ik werd Account Manager, kreeg daarna de functie van Commercieel Manager en werd Unit Directeur.

Zo’n anderhalf jaar geleden kon ik Directeur Bancair worden. Er is dus een hoop gebeurd sinds ik me op een dag ging verdiepen in traineeships op een carrièrebeurs in 2006.”

Hoge versnelling

“Traineeships en detachering op deze manier hebben het grote voordeel dat je in verschillende keukens kunt kijken dankzij de verschillende opdrachten,” vindt Ronald.

Uiteindelijk komt het er in traineeships en in de verdere praktijk op neer dat je altijd moet blijven geloven in jezelf. Bij ons zit de waarde immers in de mensen.

“Doordat ontwikkeling op nummer één staat word je in een hoge versnelling klaargestoomd voor een functie bij belangrijke financiële partijen. We werken voor alle grote banken, verzekeraars en pensioenfondsen- en uitvoerders. De financiële sector is een interessante wereld omdat er op dit moment ontzettend veel in gebeurt.

Die ontwikkelingen bieden kansen voor hbo’ers en wo’ers. Je hebt bijvoorbeeld te maken met veranderend consumentengedrag, innovaties in technologie en nieuwe wet- en regelgeving. Dat zorgt ervoor dat je én snel én veel leert.”

Geloof in jezelf

Ook Ronald is nooit uitgeleerd en blijft zichzelf ontwikkelen met behulp van trainingen en coaching. Tot welke belangrijke inzichten is hij tot nu toe gekomen? “Gedurende de jaren in het bedrijfsleven heb ik vooral geleerd dat je altijd datgene moet doen wat je leuk vindt en waarvan je energie krijgt.

Uiteindelijk komt het er in traineeships en in de verdere praktijk op neer dat je altijd moet blijven geloven in jezelf. Bij ons zit de waarde immers in de mensen.”

Next article