Home » Beroepen » ‘Technologie biedt veel kansen voor vrouwen’
Carrière

‘Technologie biedt veel kansen voor vrouwen’

Deze vrouwen behoren tot de top in de technieksector. Waarom? Zij vertellen hier elk hun eigen verhaal.

Geschreven door Heleen de Bruijn

avatar

Corinne Vigreux

Medeoprichter TomTom

De van oorsprong Franse ondernemer Corinne Vigreux studeerde internationale bedrijfskunde in Frankrijk en werd later medeoprichter van TomTom, wereldwijd een van de marktleiders van navigatietoepassingen. Ze vertelt dat zij zelf geen technische achtergrond heeft. “Maar na mijn afstuderen heb ik enkele jaren gewerkt bij Psion, destijds een start-upbedrijf in computerapparatuur en software. Ik hield echt van de technologische wereld, hoewel ik altijd vrijwel de enige vrouw was. Ik was erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen.”

Plezier en creativiteit

Vigreux heeft altijd samengewerkt met technische mensen en sprak continu met hen over nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat vergrootte haar kennis en het gaf haar gevoel en begrip voor techniek. Technologie staat voor plezier en creativiteit, vindt Vigreux. “Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan. Technologische ontwikkelingen gaan heel snel en vragen om creativiteit. Vrouwen zíjn creatief. Dat geeft dus veel kansen. En je hoeft geen technicus te zijn om in de technologie te werken.”

In deze tijd is er grote behoefte aan technologische en digitale kennis. De verwachting is dat er in 2020 bijna anderhalf miljoen banen zijn in de computertechnologie. “Het grote probleem is het vinden van talent”, stelt Vigreux. “We kunnen er niet alleen maar mannen voor opleiden. Daarom moedig ik ook vrouwen aan om technologie te omarmen. Het gaat er om dat je geïnteresseerd bent in de wereld van de techniek. Innovatie draait om het verleggen van grenzen, op een andere manier naar mogelijkheden kijken, openstaan voor veranderingen, nieuwe dingen bedenken en bezig zijn om de wereld te veranderen. Dat kan met technologie. Dat is ontzettend fascinerend en motiverend.”


avatar

Janneke Nielssen

Medeoprichter Improve Digital

Janneke Niessen is medeoprichter van Improve Digital, een internationaal operend bedrijf dat de advertentieverkopen bij uitgevers automatiseert. “Samen met mijn partner begonnen we eerst met het adviseren van uitgevers over hoe zij meer geld konden verdienen met online advertising, maar toen bleek al snel dat er echt technologie nodig was om wat wij wilden schaalbaar te maken. Die zijn we dus zelf gaan bouwen. Zelf heb ik (helaas) geen technische studie gedaan, maar management economie en recht gestudeerd. Ik heb alles on the job geleerd en vind het echt heel erg leuk. Ik ben geen programmeur, maar ik weet wel wat er technisch mogelijk is en hoe ons platform werkt. Mijn rol is vooral de verbinding maken tussen de technische en de commerciële kant van ons bedrijf en de markt. Aan zulke mensen is een groot tekort.”

“Realiseer je dat je geen hardcore techneut hoeft te zijn om een rol te spelen in technologie. Bijna alle bedrijven zijn straks technologiebedrijven. Dus wat je ook gaat doen, doe je in een technologisch bedrijf: sales, marketing, product, design, in alle rollen is kennis van technologie van belang. Niet iedereen hoeft programmeur te worden, maar je moet wel weten hoe het werkt. Het is jammer dat daar bij opleidingen nog te weinig aandacht voor is. Technologie en innovatie zouden onderdeel moeten zijn van elke opleiding. En programmeren moeten kinderen op de basisschool al leren. Het gaat hierbij om creativiteit, logisch nadenken en begrijpen hoe dingen in elkaar zitten. Ik heb het zelf ook geleerd en het biedt heel veel kansen. In dat kader heb ik project Prep bedacht, een boek om jonge meiden enthousiast te krijgen voor technologie. Het belangrijkste is: blijf jezelf ontwikkelen, je moet je leven lang blijven leren.”


avatar

Tineke Meijerman

Communications Manager Benelux Facebook

“Techniek is de spil in ons leven. Het maakt ons leven makkelijker. Misschien moeten we het alleen niet techniek noemen, want die term weerhoudt meisjes en vrouwen er misschien van zich erin te verdiepen.”

Tineke Meijerman, corporate communications manager Benelux bij Facebook vindt dat je techniek niet altijd hoeft te begrijpen om ermee te werken. “Ik noem wel eens het voorbeeld van autorijden. Ik weet ook niet precies hoe een auto technisch in elkaar zit, maar dat weerhoudt me er niet van om erin te rijden. Veel meisjes denken dat ze techniek niet begrijpen of het moeilijk vinden, maar ze werken er zelf dagelijks mee. Ze gebruiken allemaal een smartphone, zitten op Instagram, gebruiken een computer, daar zit allemaal techniek achter.”

Ze adviseert meisjes en vrouwen goed na te denken over wat techniek voor hen betekent. “Als je ziet wat je zelf aan techniek gebruikt, dan komt het veel dichterbij en wordt het ook leuker. Dan ben je vanzelf meer geïnteresseerd in ‘hoe werkt dat nu?’ Neem als startpunt: wat kan ik ermee? Probeer innovaties uit en bepaal dan pas of het iets voor je is of niet. Digitale techniek wordt in veel sectoren gebruikt: ook in de modewereld bijvoorbeeld wordt heel veel gebruik gemaakt van techniek, denk aan het ontwerpen van een mooi patroon. Of de redacties van modebladen: ook zij zijn veel bezig met het maken van online content. Als je als modeliefhebber ook iets weet van programmeren, dan ben je altijd een stapje voor op je collega’s.

Tineke studeerde Europees recht. “Totaal niet technisch dus. Uiteindelijk ben ik gevraagd als communicatiemanager bij Google en inmiddels werk ik bij Facebook. In die rol vorm je enerzijds de brug tussen media en publiek en anderzijds het (technisch) bedrijf. Van beide kanten moet je dus iets weten. Facebook werkt continu aan innovatie, je zit altijd in de frontlinie van nieuwe ontwikkelingen en dat maakt het erg boeiend.”

avatar

Ineke Dezentjé

Voorzitter FME


Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De 2.200 aangesloten bedrijven zijn met 220.000 medewerkers actief in productie, handel, automatisering en onderhoud in de sectoren metaal, elektronica, elektrotechniek en kunststof. Ineke Dezentjé verruilde haar lidmaatschap van de Tweede Kamer om deze grote club te leiden en doet dat inmiddels alweer bijna vijf jaar. “Leuker dan een baan in de technologie kun je het niet krijgen. Het is echt één van de mooiste banen die ik ooit heb gehad”, vertelt Ineke Dezentjé.

Werk dat ertoe doet

Waarom kiezen zo weinig vrouwen voor een baan in de techniek? “Er heerst nog te veel een achterhaald beeld van sleutelen in een fabriek als men aan techniek denkt. Ik spreek daarom liever over technologie, want het gaat tegenwoordig over het oplossen van vraagstukken die erop gericht zijn om de wereld beter te maken. Met een baan in deze sector kun je het verschil maken op het gebied van voedselzekerheid en -schaarste bijvoorbeeld, maar ook als het gaat om energievraagstukken.

Praktische instelling komt goed van pas

Vrouwen zijn zeer geschikt voor een baan in de techniek, vindt Ineke Dezentjé: “Juist omdat ze zo praktisch zijn ingesteld. De technologie is bovendien veel te belangrijk om dit alleen aan mannen over te laten. Niet alleen vrouwen, eigenlijk iedereen moet zich realiseren dat er de komende jaren veel banen verdwijnen vanwege de digitale revolutie. Dat betekent dat er in andere sectoren volop banen bijkomen, te weten in de technologie en in ICT. Wie dus kiest voor de techniek heeft baanzekerheid en uitzicht op een prachtige loopbaan, ook internationaal.”

Next article