Home » Careers in STEM » Uiteenlopende carrièrekansen voor bèta’s!
Bètawetenschappen

Uiteenlopende carrièrekansen voor bèta’s!

Mannelijke ingenieur aan het werk
Mannelijke ingenieur aan het werk

Hou je van puzzels, cijfertjes en logische verbanden? Ben je goed met wis-, schei- of natuurkunde en wil je je daar verder in verdiepen? Dan ligt de toekomst aan je voeten!


Niet alleen verstrooide professors!

Letterlijk vertaalt betekent bètawetenschappen ‘het onderzoeken van niet-menselijke natuur’. Dat klinkt misschien wat stoffig en waarschijnlijk popt er gelijk een beeld van een verstrooide professor op in jouw hoofd.

Maar, denk eens terug aan de tijd dat je een middelbare school ging uitzoeken. Toen waren het scheikunde- en natuurkundelokaal the place to be: zeepjes maken, proefjes met magneten en vloeistoffen op magische wijze van kleur laten veranderen.

Nu je al een mooie bètabasis hebt gelegd, kun je veel verder denken dan dat. In het werkveld zijn bèta’s namelijk ontzettend gewenst in heel veel verschillende sectoren.

Uiteenlopende carrièrekansen

Bij bètavakken staan meetbare berekeningen en experimenten centraal. Het is soms lastig in te beelden wat je daar later nou daadwerkelijk mee kunt en in welke sectoren je terecht komt. In de wereld van science, technology, engineering en math (STEM) kun je alle kanten op.

Zo zijn bèta’s hard nodig in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld voor onderzoek naar nieuwe medicijnen. Ook voor ons voedsel in de toekomst zijn knappe koppen nodig om ons voedsel op een gezonde manier te innoveren. Alleen dan zijn we in staat zijn alle monden op de wereld te voeden.

Technische wiskundigen maken het mogelijk om filedruk te verminderen of klimaatveranderingen te voorspellen. En Informatici programmeren de robots op ’s werelds grootste havens. Zo vragen nog veel meer vraagstukken voor de toekomst om bèta’s en is er in elke sector wel vraag naar jou.

Studies in de bètahoek

Met een exact vakkenpakket kun je dus veel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, chemie of biomedische wetenschappen. Ben je op zoek naar een aansluitende bètastudie en weet je niet waar je moet beginnen?

Lees dan eens de ervaringsverhalen van Marit en Femke. Zij vertellen TKMST over hun studiekeuzeproces en hun uiteindelijke keuze met hun talent voor exacte vakken.

Liever direct advies? Doe dan eerst eens een studiekeuzetest. Op TKMST.nl vind je ook een gratis, uitgebreide test die jou helpt een top 20 studies samen te stellen. Ook ontvang je op basis van jouw antwoorden een top 10 studierichtingen met een matchscore. Zo stippel jij eenvoudig jouw pad uit naar een carrière in STEM!

Next article