Home » Studiekeuze » Iets naast je studie doen onderscheidt je
Studeren

Iets naast je studie doen onderscheidt je

Barista bereidt cappuccino
Barista bereidt cappuccino

Jorien Janssen is voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. Ze geeft hier studiekeuzetips, maar vraagt ook aandacht voor activiteiten buiten het standaard studiepad.

Geschreven door onze redactie

“De laatste jaren is er veel meer aandacht gekomen voor de studiekeuze en dat zie ik als een positieve ontwikkeling. Er is ook veel veranderd; zo moeten scholieren nu voor 1 mei hun studiekeuze opgeven, waarmee er meer ruimte is voor een studiekeuzecheck. Gunstig, want zo kunnen jonge mensen beter ervaren of een opleiding wel echt bij hen past. Wel is het belangrijk dat deze studiekeuzecheck niet wordt ingericht als een soort sollicitatie. Studenten moeten het gevoel hebben dat ze vragen kunnen stellen, niet dat ze een test moeten doorstaan.”

Dagje meelopen

“Nog wel een probleem is de voorlichting vanuit de hogescholen en universiteiten. Nog te vaak is informatie niet volledig of niet transparant, in mooie folders waarin bijvoorbeeld de vakken niet staan vermeld. En dat is natuurlijk wel vereist in goede voorlichting. Voor scholieren is het daarom aan te raden om zich sowieso ook zo veel mogelijk te oriënteren via open dagen en door bijvoorbeeld een dagje mee te lopen bij een opleiding.

Toch denk ik wel dat scholieren soms iets te nerveus zijn over hun studiekeuze. Er is natuurlijk altijd wel iets wat je minder bevalt aan een opleiding. De perfecte studiekeuze bestaat ook niet, al is het natuurlijk wel een belangrijke keuze. Je moet er goed over nadenken omdat het tijd en geld kost als je toch van opleiding wilt wisselen. En het is natuurlijk heel belangrijk om op de juiste plek te zitten zodat je gemotiveerd bent en goede resultaten kunt behalen.”

“Baanperspectief is een factor om rekening mee te houden. Maar het is niet zo dat het de belangrijkste afweging moet zijn; de arbeidsmarkt kan er immers over vijf jaar weer anders uitzien. Als je echt iets leuk vindt moet je ervoor gaan. Verstandig voor later is het wel om ervoor te zorgen dat je je ook naast je studie ontwikkelt door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of een bestuurstaak op je te nemen. Zo onderscheid je je van anderen tegenover een werkgever en kom je dus niet met het standaardpakketje aan. Veel werkgevers vinden het ook interessant als je in het buitenland ervaring hebt opgedaan. Dat laat immers zien dat je ondernemend bent.”

Toekomst

“Wat voor de komende vijf tot tien jaar een mooie ontwikkeling zou zijn, is het flexibeler worden van het onderwijs zodat studenten makkelijker vakken kunnen volgen aan een andere opleiding of die eerder kunnen herkansen. Voor velen is dat nog geen optie vanwege gebrekkige informatie en een vastgeroest studieprogramma. Studiebegeleiders moeten beter op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is buiten het vakgebied. Ook zou het goed zijn als een tweede studie weer betaalbaar wordt. Het collegegeld hiervoor is nu torenhoog, terwijl je je er echt mee onderscheidt op de arbeidsmarkt.

Maar de echte oriëntatie begint natuurlijk al op de middelbare school. In dat opzicht denk ik dat decanen beter op de hoogte kunnen zijn van wat er speelt op hogescholen en universiteiten, en vice versa.”

“Toekomstige studenten raad ik verder aan om met zo veel mogelijk mensen te praten over de studiekeuze, zoals studenten en mensen met een baan in het vakgebied. Ga ervoor!”

Next article